Škubánek

Milí strávníci!

Vzhledem k tomu, že v našem městě proběhne v týdnu od 3.června folklorní festival „Horácko tančí a zpívá“, připravili jsme pro vás celý tento týden pravou horáckou kuchyni.

Vysočina, konkrétně Havlíčkobrodsko, se rozkládá na tzv. Českém Horácku.
Nejvyhlášenější regionální pokrmy z Vysočiny mají jeden společný jmenovatel – tím jsou bezesporu brambory. Připravují se tu na tisíc způsobů a jeden je chutnější než druhý. Ty se dříve jedly vařené, pečené, na slano i na sladko. Vysočina si dokonce přisvojuje bramborák jako svou regionální specialitu.
Na Vysočině se z brambor vařily polévky, kaše, knedlíky, ale také záviny a různé placky.
Z bramborového těsta se připravovaly také sladkosti – škubánky s mákem, koblížky, záviny s ovocem i všelijaké řezy a koláčky. Horácká jídla z brambor měla kouzelná jména: uhlířina, házenky, carapanda, trpalky, šusprejt nebo drštička (kostičky brambor opečené se škvarky a cibulkou, které pak chutnaly jako prejt). Dnes takřka každá domácnost na Vysočině připravuje takové dobroty jako cmundu (neboli bramborák) s česnekem, bramborové placky se škvarky, ale také bramboračku s čerstvě nasbíranými hřiby nebo bramborové škubánky s mákem a máslem. Poměrně exotická specialita zdejší gastronomie, která ovšem překvapivě brambory neobsahuje, jsou mrkvance. Původně pocházejí z Polné a jsou to vlastně buchtičky, plněné mrkvovou náplní.
Na Horácku se vždy vařila jednoduchá jídla ze surovin, které si lidé sami vypěstovali. Pravidelnou součástí jídelníčku byl hrách, kroupy, čočka, fazole, jáhly, zelí, houby, ale především brambory.

Maso se objevovala pouze na svátečním stole, a to hlavně v době masopustů.

Sestavili jsme v tomto týdnu jídelníček právě z těchto surovin.

Doufáme, že vám bude chutnat.
Kolektiv ŠJ Lánecká